Çamurunuz küfleniyor mu?
Seramik çamurunuzun torbasını ya da dönüştürmek için çamur biriktirdiğiniz kovanın kapağını açtınız ve yeşil, siyah küfle karşılaştınız. Peki bu normal mi?
Çamur doğal bir malzeme olduğu için içerisinde küfün büyümesi son derecede yaygındır.
Seramik çamuru neden küflenir?
Doğal bir malzeme olan seramik çamurlarının çalışılabilir olması için nemli tutulması gerekir ve bu durum küfün gelişmesi için mükemmel bir ortam sağlar. Farklı çamur türleri üzerinde farklı küf türleri gelişebilir ve birçok farklı değişken, bunu belirleyecektir. Örneğin seramik çamurun beklediği sürenin yanı sıra, ısı ve nem, küf büyümesi için iki önemli faktördür. Organik bir madde olan çamur, belli bir süre sonra kesinlikle bir tür küf geliştirecektir.
Bulunabilen en yaygın küf türlerinden ikisi, çamura nem ve plastiklik ekleyebildiği için iyi bir şey olarak görülebilen yeşil küf ve daha koyu ve renklendirici olduğu için daha zor olan siyah küftür. Porselen çamuru genellikle bu koyu renkli küfleri çeker ve kullanmadan önce iyice yoğrulmalıdır. Küf genellikle fırında yanıp yok olur, bu nedenle pişirim sonrası lekesiz beyaz bir sonuç alırsınız.
Küf sağlığa zararlı mı?
Seramik çamuru içinde küfü oluşturan, iyi bir bakteridir ve pek çok seramikçi çamurun plastikliğini artırdığını belirtir. Ancak nadiren de olsa, çamurdaki küflenme alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Yaygın küf semptomları arasında solunum sıkıntısı (öksürme, hapşırma, nefes darlığı, astım vb.), burun ve boğaz tahrişi, burun veya sinüs tıkanıklığı, burun akıntısı, göz rahatsızlığı (kaşıntı, kızarıklık, yanma), kızarıklık veya tahriş olabilir.
Genellikle bu reaksiyonun oluşması için çok belirgin küf olması ve sizin buna alerjiniz olması gerekir. Küf, çamurun içinde büyümeye başladığında, buna alerjiniz varsa, etrafınızdaki havanın biraz boğucu olduğunu fark edeceksiniz.
Küften nasıl kurtulursunuz?
Aslında çamurda oluşan küfün çamurun plastikliğini artırdığı ve çalışması kolay hale getirdiği düşünüldüğü için pek çok seramikçi küflenen çamurunu iyice yoğurup çalışmaya başlar.
Ancak küfe alerjiniz varsa ya da görüntüsü size rahatsız ediyor ve küfü yok etmek istiyorsanız bunun için birkaç yöntem bulunur.
Seramik çamurundaki küf gelişimini azaltmak için en yaygın olarak çamaşır suyu kullanılmaktadır. 9 birim suya, 1 birim çamaşır suyu ekleyerek bir çözelti hazırlayın. Çamur kovasında veya torbasında küf oluşumunun dış yüzeyine bu çamaşır suyu çözeltisini püskürtebilirsiniz. Bu, yüzeydeki küfü öldürmeye yardımcı olacaktır. Seyreltilmiş bile olsa, çamaşır suyu püskürttükten sonra eldiven giyerek çamuru yoğurmalısınız. Yoğurduktan sonra, eldiven olmadan çamurla çalışmakta bir sakınca yoktur.
Ayrıca tüm çamur boşaltıldıktan sonra, çamurlarınızı geri kazanmak için biriktirdiğiniz kovaların da ağartıcı suyla temizlenmesi önerilir. Bu, geri kazanılacak çamur atıklarında küf oluşumunu azaltır.
Seramik çamurunuzdaki küften kurtulmak için hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Hidrojen peroksit, mantar önleyici ve anti bakteriyel bir kimyasaldır. Çamaşır suyu kadar sert bir kimyasal olmadığı kabul edildiği için, bazı seramikçiler tarafından tercih edilir. Çamaşır suyu gibi seyreltilerek kullanılır.
Seramik çamurunuzdaki küf oluşumunu ortadan kaldırmak için %3 hidrojen peroksit konsantrasyonu yani “oksijenli su” püskürtebilirsiniz.
Eğer çevreye verdiği zarardan endişe ediyor ve kimyasal kullanmak istemiyorsanız, karbonat, İngiliz tuzu (Epsom Salt), limon suyu ve sirke gibi daha doğal malzemeler kullanabilirsiniz. Bunların içinde en yaygın kullanılanı sirkedir.
Sirke asidiktir ve herhangi bir küf türünün yüzde 82'sini öldürme potansiyeline sahiptir. Sirke tehlikesiz bir malzeme olduğundan seyreltmenize gerek yoktur. Elbette çamurun kokmasına neden olabilir, ancak birkaç saat için de koku yok olacaktır. Sirke yerine, yine seyreltmeden limon suyu da kullanabilirsiniz.
KAYNAKÇA:
https://www.thesprucecrafts.com/q-a-mold-reactions-to-clay-3976330
https://spinningpots.com/what-to-do-with-old-moldy-clay/
https://thepotterywheel.com/get-rid-of-mold-on-clay/
Diğer Blog Yazıları
Son yıllarda küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, salgın hastalıklar ve orman yangınları ile birlikte birçoğumuz gezegenimizin ne kadar kırılgan olduğunun farkına vardık.
Daha fazlasını gör
Plaka koruyucu, fırın plakalarınızı sır akması, damlaması, çamur erimesi gibi kazalardan korur ve atölyenizin en önemli parçası olan fırınınızı ve fırın plakalarınızı uzun yıllar sorunsuz kullanmanıza yardımcı olur.
Daha fazlasını gör
Bazen sır pişiriminde istediğiniz sonucu elde edemezsiniz; rengi çok soluk olabilir, istenen etki oluşmamıştır ya da sır hatası olabilir. Bu durumda seramikleri iki, hatta daha fazla sırlamak mümkündür.
Daha fazlasını gör
Kristal sırlar, sır yüzeyinde görünür ve belirgin kristal büyümesi görülen özel sırlardır.
Daha fazlasını gör
Döküm yöntemi, seramikçilere diğer şekillendirme yöntemlerinden daha fazla problem çıkaran bir yöntemdir.
Daha fazlasını gör