loader
DAHA YEŞİL BİR SERAMİK ATÖLYESİ

DAHA YEŞİL BİR SERAMİK ATÖLYESİ

Son yıllarda küresel ısınma, su kaynaklarının azalması, salgın hastalıklar ve orman yangınları ile birlikte birçoğumuz gezegenimizin ne kadar kırılgan olduğunun farkına vardık.

Dolayısıyla çevrenin korunmasına yönelik daha bilinçli ve dikkatli olmaya çalışıyoruz. Ancak kabul etmek gerekir ki, seramik çevre dostu bir üretim şekline sahip değildir. Seramik yapmak için fırınları yüksek sıcaklığa çıkartmak, dolayısıyla büyük miktarda enerji kullanmak gerekir. Ayrıca seramik yapımında kullanılan çamur ve sır malzemeleri topraktan çıkarılan, yenilenemez malzemelerdir. Örneğin kobalt gibi bazı renklendirici oksitler nadirdir, madenciliği zordur ve dünyada etik olmayan uygulamaların gerçekleştiği bölgelerde bulunur. Sırlar toksik maddeler içerebilir ve doğayı kirletebilir.

Her ne kadar küçük seramik atölyeleri ve seramik sanatçıları, endüstriyel seramik üretimi ölçeğinde çevreyi etkilemiyor, el yapımı seramikler seri üretilen sofra takımlarına kıyasla daha az karbon ayak izine sahip olsa da, bu bizi çevreye olan olumsuz etkimiz hakkında düşünmekten ve sorumluluk almaktan muaf tutmaz. 

Seramiği daha sürdürülebilir hale getirmek için önerilen yenilikçi yaklaşım ve çözüm önerilerinden bazıları, küçük ölçekte üretim yapan seramik atölyeleri için çok zor olabilir.  Ancak stüdyo seramikçilerinin, ileri bilimsel deneylere veya çalıştıkları malzemeleri tamamen değiştirmeye gerek duymadan uygulamalarını daha yeşil hale getirmek için yapabilecekleri çok şey bulunuyor. Yapılacak küçük değişiklikler, birlikte yapıldıklarında büyük farklar yaratabilirler. Sonuçta sürdürülebilirlik, eski alışkanlıkları kırmak ve daha çevreci yeni alışkanlıklar edinmekle ilgilidir. İşte atölyenizi nasıl daha yeşil hale getireceğiniz konusunda bazı öneriler:

1. Yeşil enerji sağlayan bir enerji sağlayıcısına geçin.

Güneş, rüzgar veya su gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjiyi alabileceğiniz yeşil enerji şirketleriyle görüşün. Elektrikli fırınlar için yenilenebilir enerji kullanabilir, odun pişirimi yapıyorsanız, sürdürülebilir bir kaynaktan elde edilen odunu kullanabilirsiniz.

2. Pişirim sürecinizi gözden geçirin.

Pişirimi hem ekonomik, hem de çevre dostu hale getirmek için, her pişirdiğinizde fırının mümkün olduğunca dolu olduğundan emin olun. 

Pişirim döngüsünü anlamaya çalışın. Pişirim sırasında neler olduğunu bilirseniz, enerji tasarrufu sağlayacak ayarlamalar yapabilirsiniz. Fırın rejiminizi sadece alışkanlıklara göre ayarlıyorsanız, enerjiyi sebepsiz yere kullanıyor olabilirsiniz. Pişirim sıcaklıklarını ve pişirim sürelerini azaltmayı düşünün. Fırında kurutmadan veya ön ısıtmalardan vazgeçin.

Fırın rafları, fırın içinde büyük bir kütle oluştururlar ve onları ısıtmak muazzam bir enerji gerektirir Her pişirimde fırın raflarının sayısını en aza indirmeye çalışın, yığma şekilde bisküvi pişirimi yapmak enerji tasarrufu sağlayacaktır. Tüm fırını bu şekilde yükleyemeseniz de, raf sayısını azaltmaya çalışın.

3. Çamurlarınızı ve sırlarınızı yeniden kullanın.

Başarısız tüm çalışmalarınızı, astarları, dip alırken çıkan çamur artıklarını toplayın. Hala ıslak durumdalarsa, onları büyük bir kütle halinde birleştirin. Çamurunuzu mutlaka geri dönüştürün.

Sırları da yeniden kullanabilirsiniz. Ellerinizi, fırçalarınızı, eleklerinizi ve sırlama aletlerinizi yıkamak için sırlama alanında ayrı bir kova su bulundurun. Bunu gece boyunca oturmaya bırakın, suyu dökün, ardından çöken sırı toplayın.  Sırların yapışmasını önlemek için ürünlerin diplerini eski bir kredi kartı kullanarak kazıyın, sıyrıkları toplayın ve yeterli olduğunda suya ekleyin ve süzün. Alternatif olarak, tüm sır artıklarını tek bir kovada toplayabilir, eleyebilir ve sürekli gelişen gizemli sır olarak kullanabilir veya siyah sır elde etmek için demir oksit ekleyebilirsiniz. 
Püskürtme yöntemi ile sırlama yapıyorsanız, her bir sırlamayı ayrı tutarak fazla püskürtülen sırı toplayıp tekrar kullanabilirsiniz.
Sırları atmanız gerekiyorsa, kurumasını bekleyin ve sıvı halde dökmek yerine katı olarak çöpe atın.

4. Mümkün olduğu kadar yerel malzeme ile çalışın. 

Yerel malzeme kullanarak malzemelerinizin minimum seyahat etmesini sağlayın. İthal hammaddeyle yerli olarak üretilen ürünler ne yazık ki ithal ürünlerle aynı derecede çevreye zararlıdır. Tamamen yerel olarak üretilen ürünler çevre için en uygun seçimlerdir. 
Ancak bazen bu mümkün olmaz çünkü malzemenin bazı nitelikleri, yarı saydamlık gibi, yerel ürünlerde bulunmaz.  Bu durumda, en azından üreticinin çevre için ne yaptığını, sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımını sorgulayabilirsiniz. Mümkün olduğunca ürünleri toz halinde satın almak, tüm suyu taşımak için gereken enerjiden tasarruf sağlayacaktır.

5. Pişmiş ürünleri değerlendirin.

İkinci kalite ürünlerinizi, eğer işlevsel açıdan problem yoksa, daha uygun fiyatla da olsa satışa sunun, kullanılmasını sağlayın. 
Eğer işlevsel olarak kullanımına engel hatalar varsa, kırın, öğütün, yeniden kullanılabileceği alanları araştırın. Yeterince küçük öğütmek için bir bilyalı değirmene erişiminiz varsa, hatalı seramikleri yeni sırlar ya da çamurlar için şamot yapmak üzere geri dönüştürmek mümkündür. Eğer öğütme imkanınız yoksa, kırıklarınızı bir mozaik sanatçısına verebilir veya saksıların dibinde drenaj için kullanabilirsiniz.

KAYNAKÇA:
https://karaleighfordceramics.com/shed-diaries/2020/10/11/how-to-be-green-in-your-pottery-studio
https://ceramicartsnetwork.org/daily/article/Being-Green-in-the-Pottery-Studio
https://www.craftscouncil.org.uk/stories/how-make-your-pottery-practice-greener
https://www.artlink.com.au/articles/4435/material-thinking-and-sustainability-in-contempora/


Diğer Blog Yazıları