loader
Sırlı seramik ürünler yeniden sırlanabilir mi?

Sırlı seramik ürünler yeniden sırlanabilir mi?

Bazen sır pişiriminde istediğiniz sonucu elde edemezsiniz; rengi çok soluk olabilir, istenen etki oluşmamıştır ya da sır hatası olabilir. Bu durumda seramikleri iki, hatta daha fazla sırlamak mümkündür.

Yeniden sırlama, sırdaki problemleri düzeltmek için olduğu kadar seramik çalışmalara renk ve doku eklemek için de yapılabilir. Pişmiş seramik ürünler doku ve efekt eklemek için birkaç kez sırlanabilir ve birden fazla pişirim yapmak mümkündür. 
Ancak çoklu pişirimlerin bazı dezavantajları vardır.  Seramik bünye fırından defalarca geçtikten sonra (bisküvi pişirimi dahil) zayıflayıp kırılganlaşmaya başlar. Yeniden pişirim, hem çamur için, hem de sır için problem olabilir. Çamur gövdeleri renk değiştirerek koyulaşabilir. Sırlarda kabarma ve bozulmalar olabilir. Akıcı olmayan bir sır bile, önlem almazsanız akarak fırın rafınıza zarar verebilir. İlk sır pişiriminde, sırı oluşturan malzemeler eritilip bir araya getirilerek cam oluşturulmuştur. Yeniden pişirimde bu cam, ilk pişirimde olduğundan çok daha düşük bir sıcaklıkta tamamen eriyecek ve ürün yüzeyini kapatacaktır. Oluşacak yeni durum beklenmedik sonuçlar verebilir. 
Seramik ürününüzü ikinci kez sırlamak ve pişirmek istemenizin nedeni efekt eklemek; donuk ve sıkıcı görünen ürüne yeni bir görünüm kazandırmak istemeniz olabilir. Bunun için, sırlı parçanızı farklı bir renkte başka bir sırla kaplamanız yeterlidir. Aynı rengin birkaç tonunu veya tamamen farklı bir rengi kullanabilirsiniz. Yeni bir renk veya efekt eklemek için yeniden sırlama yaptığınızda, öncekinden daha düşük bir sıcaklıkta pişirebilirsiniz.
Efekt ve doku eklemek istemiyor, sadece hatalı çıkan noktalara rötuş yapmak istiyorsanız, düzeltmeleri görünmez yapmak istersiniz. Bunun için daha önce pişirim yaptığınız sırla sırlayıp aynı sıcaklıkta pişirin, ısıyı düşürmeyin. Eski sır da eriyecek ve yeni katmanla birleşecektir.
Çoğunlukla, yeniden sırlama yapmak için harcayabileceğinizden daha kısa sürede ve çok daha öngörülebilir sonuçlarla yeni bir ürün yapabilirsiniz. Ama bazen çok sevdiğiniz, istediğiniz gibi sonuçlanmayan ve gerçekten yeniden sırlamak istediğiniz bir ürün olabilir. Bu durumda deneyebileceğiniz birkaç yöntem bulunur.

SIRLI SERAMİK ÜRÜNLERİN YENİDEN SIRLAMA İÇİN HAZIRLANMASI

Zımparalama – Sır pişirimi yapılmış bir parçayı zımparalayabilir, yüzeyin pürüzsüzlüğünü azaltabilirsiniz. Zımparalarken daima bir toz maskesi takın. 

Isıtma - Parçanızı bir ısı tabancasıyla, mikrodalgada 30 saniye veya fırında bir süre ısıtın, ardından sırınızı uygulayın. Sırı uyguladıktan sonra kurumaya bırakabilir ya da hemen yine ısı tabancası ile kurumasını sağlayabilirsiniz.

Tutkal – Beyaz tutkal gibi bir yapıştırıcıyı ürün üzerine fırçayla uygulayın. Kurumasını bekleyin ve sırınızı uygulayın.

Nişasta - Nişastayı üzerine püskürtün, kurumasını bekleyin ve sırlayın.

Saç Spreyi – Bir kat saç spreyi uygulayın, kurumasını bekleyin ve sırınızı uygulayın.

Çok fazla saç spreyi, yapıştırıcı veya nişasta uygulamayın. Yeni sırın sırlı yüzeye yapışmasını sağlamak yerine tersini yapabilir ve sırın seramik ürüne yapışmasını engelleyebilirler.

YENİDEN SIRLAMA SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Fırça ile uygulama - Sırlı parçanızda ne kadar sıra ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak, 1 - 3 kat sır uygulayabilir ve her katı uygulamadan önce bir öncekinin kurumasını sağlayabilirsiniz. Sırı hazırlarken sır bağlayıcı katkı maddesi eklemek sırın yüzeye tutunmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Daldırma – Daldırma için kullanılan sırlar daha incedir, bu nedenle iyi bir renk ve kapatıcılık için birkaç kez daldırmanız gerekebilir. Pişmiş parça artık gözenekli olmadığından ve bisküvi halindeki ürünlerin yaptığı gibi yüzey tarafından emilemeyeceğinden, sırı daha kalın hale getirmek için karıştırmadan önce suyun bir kısmını da çıkarabilirsiniz. İşiniz bittiğinde, suyu sırınıza geri koyun.
Püskürtme – Püskürtmede kullanılan sırlar da incedir ve buğu gibi uygulanır, bu nedenle en az 3 kat yapmanız gerekebilir.
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yeni katmanı uygulamadan önce alttaki katmanın kurumasını bekleyin. Sırlı ürünlerde sırın kurumasının çok daha uzun süreceğini unutmayın.

KAYNAKÇA
https://potterycrafters.com/can-you-reglaze-pottery/
https://bigceramicstore.com/pages/info-ceramics-tips-tip6_reglaze
https://digitalfire.com/glossary/refiring+ceramics



Diğer Blog Yazıları